Roladki drobiowe Bożenki z oscypkiem w posypce kokosowej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna propozycja przyrządzenia dania z drobiu. Kokosowa posypka dodaje potrawie wykwintności.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 g fileta z piersi kurczaka
    1 duża czerwona cebula
    1 duży ogórek konserwowy
    4 plasterki sera oscypka
    posiekany koperek
    4 łyżeczki musztardy ostrej
    sól, pieprz czarny- do smaku

    Do smażenia- olej rzepakowy

    Posypka, panierka:
    1 duże jajko
    4 łyżki wiórków kokosowych

    Wykałaczki do spinania roladek- 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Ser

Roladki drobiowe bożenki z oscypkiem w posypce kokosowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na roladki 1. Fileta myjemy, osuszamy, dzielimy na 4 podłużne plastry.
    Rozbijamy cienko. Oprószamy z obu stron: solą i pieprzem.
    Przygotowujmy resztę składników.
  • filet z kurczaka 2. Każdego fileta smarujemy cienko musztardą.
  • pokrojone: oscypek, cebula, ogórek 3. Cebulę, oscypka kroimy na plasterki. Ogórka- na długie paski.
  • składanie roladek 4. Na fileta z musztardą kładziemy plasterki cebuli, paski ogórka.
  • roladki nadziane farszem 5. Następnie na ogórka kładziemy plasterek sera oscypka, posypujemy koperkiem.
  • uformowane roladki, przed pieczeniem 6. Zwijamy całość na kształt roladki. Spinamy wykałaczką.
  • przygotowanie do panierowania roladek 7. Filety panierujemy w roztrzepanym jajku.
  • panierowanie w kokosie 8. A następnie obsypujemy je wiórkami kokosowymi.
  • smażenie roladek 9. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na rumiano z obu stron nasze roladki.
    Po upieczeniu od razu wyjmujemy wykałaczki.
  • usmażone roladki 10. Podajemy na gorąco.
  • roladki do obiadu 11. Do roladek pasują ziemniaczki oraz jasna surówka, np z selera, czy pora.
    Smacznego :)

Porady

Proporcja na 4 roladki. Możemy użyć także innego mięsa, np schabu, indyka, cielęciny. Musztardę może zastąpić np chrzan. Do nadziewania modemy użyć gotowanych warzyw lub surowej papryki kolorowej, czy pieczarek. Oscypka możemy wymienić na ostry żółty ser. Mięso dobrze doprawiamy, bo wiórki kokosowe dodają potrawie słodkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Koper Ogórek Wiórki kokosowe Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować