Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciągle sezon cukiniowy

  • 60 min

Składniki:

  • 1 cukinia
    400 g mięsa mielonego
    1 jajko
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    pół czerstwej bułeczki
    kawałek sera żółtego ok 50 g

    1 pomidor
    3 łyżki oliwy
    bazylia
    oregano
    szczypta mięty

    1 szkl kaszy gryczanej
    1 łyżeczka ogórka kiszonego suszonego
    1 łyżka oleju
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na kaszy gryczanej 1. Do garnka wlać 500 ml wody, dodać suszone ogórki, sól, i łyżkę oleju, zagotować, wsypać kaszę i od czasu do czasu mieszając gotować aż kasza wchłonie cały płyn. Przykryć i zestawić z ognia.
    Cukinię pokroić w podłużne plastry (ja użyłam do tego szatkownicy) Posolić i odstawić by trochę zmiękła. Przed użyciem przepłukać na durszlaku.
  • Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na kaszy gryczanej 2. Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, czerstwą bułeczkę pokruszyć lub zetrzeć na tarce. Nabierać porcje mięsa i zawijać je w plastry cukinii , ustawić w garnku jeden koło drugiego , podlać oliwą, i 1/4 szkl wody, pomiędzy roladki włożyć pokrojony w ósemki pomidor, posypać bazylią, oregano i miętą. Przykryć, postawić na małym ogniu i dusić ok 40 min. Pod koniec na każdej roladce położyć kosteczkę sera żółtego i jeszcze na chwilę pozostawić na ogniu.
    Roladki podawać na kaszy, polać wytworzonym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować