Roladki boczkowo-cukiniowe pieczone na ryżu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Połączenie boczku, cukinii i słodkich daktyli upieczonych na aromatycznym ryżu stanowi niesamowite doznanie dla naszych kubków smakowych

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu a:
    cukinia 2 szt.
    boczek wędzony pokrojony w cienkie plastry około 6-10 szt.
    ryż parboiled 200 g

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    daktyle suszone bez pestek (tyle sztuk, ile mamy plastrów boczku)

    Składniki robocze:
    cebula suszona 20 g
    czosnek wyciśnięty, 3 ząbki
    bazylia, tymianek, oregano, estragon,kurkuma po 1 łyżeczce z każdej przyprawy
    ostra papryka w proszku, sól, pieprz biały mielony po 1/2 łyżeczki
    olej rzepakowy 2 łyżki
    czosnek zmiażdżony 1-2 ząbki
    woda 2 szklanki
    pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
    ostra papryka w proszku 2 łyżeczki
    masło 200 g
    ketchup ostry 3 łyżki
    pasta paprykowa ostra ½ łyżeczki
    wykałaczki

    Do dekoracji:

    Suszona bazylia,
    Marchew
    Papryka czerwona
    Ziele angielskie

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki boczkowo-cukiniowe pieczone na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-200fry2 1. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na cienkie podłużne plastry, boczek pokroić w cienkie plastry
  • image-0crk2lb 2. na rozgrzanej patelni podsmażamy ryż na oliwie przez 2-3 minuty
  • image-1jv0ov9 3. daktyle zawijamy w plaster cukinii , następnie plaster boczku, spinamy wykałaczką
  • image-0g4ivfb 4. podsmażony ryż wsypujemy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, posypujemy suszoną cebulą
  • image-204q7b7 5. na warstwie ryżu układamy daktyle zawinięte w plastry cukinii i boczku

    masło roztapiamy na wolnym ogniu, następnie dokładnie łączymy z czosnkiem, pieprzem, papryką w proszku, ostrym ketchupem, pastą paprykową wlewamy wodę

    na warstwie ryżu układamy daktyle zawinięte w plastry cukinii i boczku
  • 6. naczynie żaroodporne z roladkami i ryżem wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut
  • 7. gdy roladki ładnie nam się zarumienią a ryż jest miękki, wyjmujemy z piekarnika, wykładamy naszą potrawę na półmisek i dekorujemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować