Roladki biszkoptowe a la jajko

  • wyświetlono: 308 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Deser morelowy imitujący jajko sadzone. Dużo osób się nabrało.

Goszka
  • 20 porcje

Składniki

Biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
Masa
- 250 g sera mascarpone
- 1 biała czekolada
- puszka moreli w syropie
- 1 dżem morelowy niskosłodzony

Sposób przygotowania przepisu:

Roladki biszkoptowe a la jajko

  • Roladki biszkoptowe a la jajko1. Biszkopt
    - Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
    - Dodawać po jednym żółtku lekko ubijająć.
    - Na koniec dodać mąkę i przemieszać łyżką do połączenia.
    - Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem.
    - Piec w temperaturze 160 st.C przez 15 minut.
    - Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu zwinąć biszkopt w roladę na ściereczce, tak jakby była ona nadzieniem. Zapobiegnie to sklejeniu się świeżego ciasta.
    - Po wystudzeniu delikatnie rozwinąć roladę i posmarować dżemem morelowym, po czym zwinąć z powrotem.
    - Roladę zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na kilka godzin lub na noc.
  • 2.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptWielkanocMoreleciasto biszkoptowesłodkiePolska gotujeowocowy_desermorele w syropie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1cem6tj

Dodane przez: elapolo

Rogale a la świętomarcińskie

Rogale moze nie sa typowo marcińskie...

Dodane przez: PolskaGotuje

Ryż a la Malta

Przepis dostałem od prababki, robiła...

Shrek inaczej

Dodane przez: angela1407

A la shrek

modyfikacja ciasta shrek okazała...

Sernik a`la Tiramisu

Dodane przez: agnieszkadz

Sernik a`la Tiramisu

Kremowy sernik z mascarpone i białej...

Jogurtowy deser a`la tiramisu

Dodane przez: igraszki losu

Jogurtowy deser a`la tiramisu

Tiramisu to klasyk deserów kuchni...

a la szachownica

Dodane przez: kasienka1987

a la szachownica*

Niebiańskie , delikatne ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE