Roladka żurawinowo-orzechowa

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
    garść suszonej żurawiny
    garść orzechów włoskich
    mąka (do obtoczenia)
    olej (do smażenia)
    sól
    pieprz

    DODATKOWO:
    3 łyżki wody wody
    2 łyżki miodu
    1/2 łyżeczki suszonego czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej proszkowanej
    sól
    pieprz
    gałązka rozmarynu

Roladka żurawinowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierś 1. Pierś z kurczaka nacinamy tworząc kieszeń.
  • pierś z farszem 2. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Do środka wkładamy namoczoną wcześniej żurawinę i rozgniecione orzechy.
  • przed smażeniem 3. Całość zwijamy i związujemy sznurkiem.
  • smażenie 4. Obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor z każdej strony.
  • przed pieczeniem 5. Przekładamy mięso do naczynia do zapiekania, układamy gałązki rozmarynu i polewamy sosem wymieszanym z DODATKOWYCH składników.
    Pieczemy 30 minut w 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy