Roladka kakaowa z bakaliami

5 (162 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczna

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka 3%
    szczypta soli
    16 gram cukru waniliowego
    1 szklanka cukru pudru
    200 gram masła
    3 łyżki żelatyny + 5 łyżek wrzącej wody do rozpuszczenia
    100 gram mielonych migdałów lub pokruszone płatki migdałowe
    100 gram suszonej żurawiny
    100 gram kandyzowanej skórki cytrynowej
    32 zwykłe herbatniki pokruszone
    3 łyżki ciemnego kakao
    0,5 szklanki domowego Ajerkoniaku
    Butelka plastykowa po wodzie mineralnej
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Roladka kakaowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko z solą, masłem, kakao, cukrem i wanilią mieszając mątewką.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodając trochę gorącego mleka. Po dokładnym rozpuszczeniu dodać ją do reszty mleka, podgrzewając mieszać energicznie do dokładnego połączenia.
    Wsypać migdały, rodzynki, ciastka, skórkę cytrynową, wymieszać dokładnie, wlać likier, wymieszać, przestudzić i przelać do butelki.
    Ja po wystudzeniu wstawiłam butelkę na 1 godzinę do zamrażarki, aby szybciej stężała.
    Następnie rozciąć butelkę nożycami i wyjąć roladkę. Kroić w plastry.
    Uwagi:
    Można zmieniać bakalie na takie, jakie lubimy, ważne aby zachować łączną gramaturę tj. 300 gram
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować