Roladka jabłkowa z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najszybszy sposób na efektowny deser! Warto mieć przygotowane kruche ciasto w lodówce (poleży do 2 tygodni) i tarte jabłka w słoiku, a przygotujesz tą słodycz w czasie od telefonu do przybycia gości.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    250 g mąki
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    125 g masła lub margaryny
    70 g cukru pudru
    2 całe jaja
    NADZIENIE
    6 średnio dużych jabłek
    6 płaskich łyżek cukru
    lub 12 łyżek przetworzonych jabłek ze słoika
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Roladka jabłkowa z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Posiekane masło, cukier puder i jaja wkładamy do misy i ucieramy (można mikserem). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do utartych składników. Całość szybko mieszamy do uzyskania gładkiego, pulchnego ciasta. Dzielimy je na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut.
  • 2. Nadzienie:
    Podczas, gdy ciasto się chłodzi, ścieramy jabłka na tarce na dużych oczkach. Następnie podgrzewamy je w garnku lub na patelni przez ok 10 minut, mieszamy i dodajemy cukier. Większość soku powinna odparować z jabłek.
    Lekko przestudzone jabłka mieszamy z cynamonem.
    (Do przygotowania nadzienia można użyć jabłek z przetworów)
  • 3. Przygotowanie do pieczenia:
    Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik, ustawiając opcję pieczenia góra+dół i temperaturę 200 st.C
  • Upieczona roladka 4. Zawijanie roladki:
    Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy (każdą część osobno) na stolnicy posypanej mąką, starając się, żeby powstały nam z ciasta kwadraty lub prostokąty. Dzielimy nadzienie na dwie części i rozsmarowujemy na cieście zostawiając ok. 3 cm czystego ciasta na jednym końcu czworokąta.
    Rolowanie zaczynamy od końca przeciwległego do zostawionych 3 cm czystego ciasta, tak żeby nadzienie nam nie wypłynęło.
    Przenosimy roladki na blachę i wstawiamy do piekarnika na 20 do 30 minut, aż ciasto się zarumieni.
  • Propozycja podania 5. Moja propozycja podania roladki z jabłkami i cynamonem to dwa kawałeczki jeszcze gorącego wypieku i kilka kulek lodów waniliowych - powalające połączenie smaków i temperatur!

Porady

Z każdej roladki uzyskamy ok 10 porcji - jeśli więc nie ma potrzeby piec od razu dwóch, możemy gotowe ciasto i nadzienie przechować w lodówce nawet do 2 tygodni i wykorzystać w "awaryjnej sytuacji" skracając czas przygotowania i pieczenia do 30 minut :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować