Wiele lat temu przestawiłam się w robieniu roladek z wieprzowiny czy wołowiny na piersi drobiowe. Wtedy chodziło chyba o to , że dzieci ( a potem wnuki ) wolały drób .
15 min
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka ( duża)
2 łyżki mielonego mięsa drobiowego
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 cebula
1/2 pokruszonych suszonych grzybów
sól
pieprz mielony
papryka mielona
olej z pestek winogron
przyprawa do zup i sosów ( maggi)
1,5 szklanki wody
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
1 łyżeczka mąki
Roladka drobiowa w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać wodą - ugotować , pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - usmażyć na szklisto na 2 łyżkach oleju.
Pierś posmarować olejem i włożyć w szeroki woreczek foliowy ( lub pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej ). Pierś ,, rozklepać" tłuczkiem do mięsa na cienki - foremny płat. Posolić i posypać pieprzem.
Wymieszać mielone mięso z natką pietruszki, połową usmażonej cebuli . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi.
Farsz wyłożyć na pierś .
2. Zwinąć roladkę .Związać nicią do zrazów. Posypać z wierzchu mieloną papryką .
3.W garnuszku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju . Obsmażyć roladkę ze wszystkich stron. Dołożyć pozostałą część cebuli i grzyby wraz z wywarem w którym się gotowały. Doprawić 1/2 łyżeczki przyprawy do zup i sosów. Dusić 30 minut - obracając roladkę by nasiąkła sosem równomiernie. Wywar powinien odparować o połowę . Dolać śmietankę . Można zaciągnąć sos odrobiną mąki by był gęściejszy.
4.Wyjąć roladkę z sosu - usunąć nitki. Przekroić na pół pod skosem ( ładniej wygląda ) lub w ukośne plastry.
Komentarze