Roladka bezowa z lodami czekoladowymi z karmelizowanymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki orzechów zalać wrzątkiem, odcedzić, z większych kawałków ściągnąć skórkę.
Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, podgrzewać, gdy cukier będzie gorący dodać syrop z agawy, mieszać i podgrzewać aż powstanie karmel. Gdy karmel ładnie zbrązowieje dodać do niego orzechy, wymieszać i energicznie wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Twarde kawałki przeożyć na talerzyk i wstawić do lodówki.
2.Lody: mleko, śmietankę wlać do rondla, wrzucić połamaną czekoladę, wszystko podgrzać by czekolada się roztopiła, mieszać łyżką by składniki się połączyły , mieszanka nie powinna sie zagotować. Zestawić z ognia i wystudzić. Rondel wstawić do lodówki by masa osiągneła temperaturę lodówkową. Zimną masę przelać do pracującej maszynki do lodów i mieszać przez ok. 20-25 min. Orzechy w karmelu posiekać, odłożyć kilka całych do dekoracji, resztę dodawać stopniowo do kręcących się lodów. Gotowe lody przełożyć do pojemnika i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
3.
Beza: Blaszkę posmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo sok z cytryny , szczyptę soli i na końcu mąkę ziemniaczaną. Ubitą, sztywną pianę wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C. Piec przez ok 30 min.
4.Bezę wyciągnąć z piekarnika, przestudzić. Odwrócić bezę na drugą stronę na papierze ( tak by spód był na wierzchu) i posmarować warstwą lodów, zwinąć roladę, delikatnie docisnąć. Podłużny pojemnik wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć zawiniętą w papier do pieczenia roladkę i wstawić zamknięty pojemnik do zamrażalki.
W rondelku roztopić gorzka czekoladę, zestawić z ognia. Zmrożoną lekko roladkę wyciągnąć z zamrażalki, rozwinąć papier i górę polać roztopioną czekoladą, na wierzchu ułożyć połowki orzechów w karmelu. Roladkę ponownie włożyć do pudełka i wstawić do zamrażalki.
Podawać pokrojoną, udekorowaną listkami mięty :)
Komentarze