Rolada żyrafa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zaciekawiła mnie swoim wyglądem, smakuje wybitnie i cieszy oko

  • 60 min

Składniki:

  • 5 żółtek
    6 łyżek cukru
    3/4 szkl mąki
    80 ml wody
    45 ml oleju
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki kakao
    odrobina proszku do pieczenia

    Masa
    4żółtka
    1.5 szk cukru
    250g masła
    Sok z 1xytryny

Rolada żyrafa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. żółtka utrzeć z cukrem ,wsypać mąkę, proszek, wlać wodę i olej. Białka ubić ze szczyptą soli, wymieszać delikatnie z masą z żółtek. Blachę wyłożyć papierem, delikatnie posmarować olejem. Wycisnąć wzór z nasnego ciasta, wxtawić na 3 min do piekarnika. Do reszty ciasta dodać kakao. Wylać na zapieczony wzór. Piec ok 15 min. Gorące ciasto zwinąć.

    Żótka utzreć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać masło, na końcu sok z cytryny.
    Ostudzone ciasto rozwinąć ze ściereczką, rozsmarować krem i ponownie zwinąć

Komentarze

Podobne przepisy