Rolada ziemniaczana ze szpinakiem serem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wyłóż na blaszce papier do pieczenia i posyp go równomiernie połową startego grana padano. Następnie ułóż na niej plasterki ziemniaków tak by nachodziły na siebie w 1/3 wysokości i szerokości, i w taki sposób pokryły całą blaszkę.
2. Posyp całość resztą grana padano, dopraw solą i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, aż ziemniaki zmiękną i zarumienią się na brzegach.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
4. Następnie dodaj wołowinę, rozdrobnij ją i wymieszaj z cebulą. Wmieszaj pomidory, 3 łyżki natki pietruszki, paprykę, sól,pieprz , wymieszaj i smaż aż mięso się zarumieni.
5. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj szpinak, podsmażaj do zwiędnięcia, po czym dodaj sól i i czosnek. Podgrzej przez chwilę, po czym przełóż go do miski i wymieszaj z ricottą.
6. Wyłóż szpinak równomiernie na ziemniakach, na szpinak wyłóż równomiernie mięso i posyp całość startym żółtym serem.
7. Zawiń całość w roladę i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
8. Na końcu danie pokrój w plastry i udekoruj natką.
Komentarze