Rolada ziemniaczana ze szpinakiem

4.5 (171 ocen)

  • 15 min

Dla lubiących szpinak

  • 15 min

Składniki:

  • Masa ziemniaczana
    - 4 spore ziemniaki
    - 1 jajko nieduże
    - 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
    - sól
    - 1 łyżka masła

    Nadzienie
    - 225 g szpinaku mrożonego
    - żółtko
    - 100-150 g sera z niebieską pleśnią
    - 1 ząbek czosnku
    - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - 70 g łososia wędzonego
    - sól, biały pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada ziemniaczana ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach lub na parze, przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Osolić. Masło roztopić, wymieszać z ziemniakami, mąką, jajkiem. Wyrobić ciasto. Jeśli bardzo się lepi, dodać jeszcze mąki.
  • 2. Szpinak rozmrozić, odcisnąć, włożyć do rondla, przyprawić. Wbić żółtko. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Zagotować. Dusić 2-3 minuty.
  • 3. Uciąć prostokątny kawałek przezroczystej folii spożywczej lub rękawa do pieczenia. Obsypać mąką. Na folii rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 23x28 cm.
  • rolada ziemniaczana ze szpinakiem - farsz 4. Na cieście rozsmarować farsz, posypać drobno pokrojonym/pokruszonym serem, rozłożyć kawałki łososia i zwinąć roladę, powoli zsuwając ją z folii. Boki rolady zlepić. Końce folii związać nitką lub gumką recepturką. Całość owinąć jeszcze w folię aluminiową.
  • 5. Wrzucić na wrzątek do dużego garnka i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
  • 6. Można podać z sosem vinaigrette (pomidorowym) lub innymi zimnymi sosami (np. lekkim czosnkowym)

Porady

Jeśli ktoś nie lubi łososia, nie musi go dodawać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować