Rolada ziemniaczana z mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso wyrobić z bułką, jajkiem i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, dodać zmiażdżony czosnek i majeranek, wymieszać, smażyć jeszcze około 1 minuty, wystudzić. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać cebulę z dodatkami, bułkę tartą, mąkę, jajka – wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką(u mnie dodatkowo wyłożyłam folią do pieczenia). Na dno wyłożyć ½ farszu ziemniaczanego, następnie wyłożyć uformowany farsz mięsny, przykryć mięso pozostałym farszem ziemniaczanym. Piec w temp. 180 stopni 60 minut aż wierzch i plastry boczku będą chrupiące. Podawać na ciepło lub na zimno z dowolną surówką.
Porady
1. do farszu mięsnego można dodać suszone śliwki lub suszoną żurawinę.
Komentarze