Rolada ziemniaczana z mielonym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo syte danie - smakuje wybornie z dowolną surówką, zarówno na zimno jak i na gorąco. Polecam!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    Farsz ziemniaczany:
    1 kg surowych, obranych ziemniaków
    1 średnia cebula
    2 duże ząbki czosnku
    2 duże jajka
    2 łyżki oleju
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka majeranku
    Sól, pieprz do smaku
    Farsz mięsny
    ½ kg mięsa mielonego z łopatki
    1 duże jajko
    Sól, pieprz do smaku
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    Tłuszcz i bułka tarta do formy
    5 plastrów wędzonego boczku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada ziemniaczana z mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso wyrobić z bułką, jajkiem i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, dodać zmiażdżony czosnek i majeranek, wymieszać, smażyć jeszcze około 1 minuty, wystudzić. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodać cebulę z dodatkami, bułkę tartą, mąkę, jajka – wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką(u mnie dodatkowo wyłożyłam folią do pieczenia). Na dno wyłożyć ½ farszu ziemniaczanego, następnie wyłożyć uformowany farsz mięsny, przykryć mięso pozostałym farszem ziemniaczanym. Piec w temp. 180 stopni 60 minut aż wierzch i plastry boczku będą chrupiące. Podawać na ciepło lub na zimno z dowolną surówką.

Porady

1. do farszu mięsnego można dodać suszone śliwki lub suszoną żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować