Rolada zebra z czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Gdy będę sztywne dodawać stopniowo cukier i utrzeć razem. Następnie po kolei dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek. Wymieszać delikatnie łyżką. Gotowe ciasto podzielić na pół i do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Do szprycy z płaską końcówką lub do grubszego woreczka włożyć ciasta (każdy osobno) i wyciskać od rogu do rogu paski ciasto na przemian-raz jasne raz ciemne. Piec przez około 13-15 minut. Wyjąć z piekarnika położyć na czystą ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.
2.Pianka: W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady (razem). Dodać miękkie masło i dokładnie go wmieszać w czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 1,5 łyżki cukru pudru i szczyptą chili. Dodać do czekolady i ponownie dokładanie wymieszać. Następnie dodać żelatynę.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i łyżką cukru pudru. Porcjami dodawać do czekolady i delikatnie wymieszać razem. Garnek przykryć pokrywką i wstawić na 3-4 minuty do zamrażalnika aby odrobinę stężała.
3. Po tym czasie roladę rozwinąć i posmarować ją na całej długości pianka czekoladową pozostawiając z każdej strony po około 1,5 wolnej przestrzeni. Ananasa pokroić w małe kawałki i ułożyć na piance. Ponownie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Komentarze