Rolada zebra z czekoladową pianką

5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Zapraszam na pyszniutką słodziutką roladę:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt zebra:
    ½ szklanki mąki tortowej typ 450
    1,5 łyżki proszku do pieczenia
    ½ szklanki drobnego cukru
    2 łyżeczki kakao
    4 jajka
    szczypta soli
    Pianka:
    100 g mlecznej czekolady
    40 g gorzkiej czekolady
    2,5 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    szczypta chili
    szczypta soli
    30 g masła
    2 jajka
    Dodatkowo:
    3 plastry ananasa z puszki
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Biszkopty

Rolada zebra z czekoladową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paski z ciasta biszkoptowego 1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Gdy będę sztywne dodawać stopniowo cukier i utrzeć razem. Następnie po kolei dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek. Wymieszać delikatnie łyżką. Gotowe ciasto podzielić na pół i do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Do szprycy z płaską końcówką lub do grubszego woreczka włożyć ciasta (każdy osobno) i wyciskać od rogu do rogu paski ciasto na przemian-raz jasne raz ciemne. Piec przez około 13-15 minut. Wyjąć z piekarnika położyć na czystą ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.
  • czekolada z masłem 2. Pianka: W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady (razem). Dodać miękkie masło i dokładnie go wmieszać w czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 1,5 łyżki cukru pudru i szczyptą chili. Dodać do czekolady i ponownie dokładanie wymieszać. Następnie dodać żelatynę.Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i łyżką cukru pudru. Porcjami dodawać do czekolady i delikatnie wymieszać razem. Garnek przykryć pokrywką i wstawić na 3-4 minuty do zamrażalnika aby odrobinę stężała.
  • przygotowywanie rolady 3. Po tym czasie roladę rozwinąć i posmarować ją na całej długości pianka czekoladową pozostawiając z każdej strony po około 1,5 wolnej przestrzeni. Ananasa pokroić w małe kawałki i ułożyć na piance. Ponownie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować