Rolada zebra

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Rolada z twarogową masą:)

  • 60 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    - 5 jajek
    - pół szklanki cukru
    - 8 łyżek mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżeczki kakao
    Na krem:
    - 1 kostka masła (200g)
    - 2/3 szklanki cukru pudru
    - 15 dag mielonego twarogu
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy razem z cukrem. Pianę z białek delikatnie łączymy z żółtkami oraz mąką i proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta mieszamy z kakao.
  • 2. Płaską blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na niej ukośnie i na przemian paski jasnego oraz ciemnego ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180st. Pieczemy 15 minut. Upieczone ciasto przekładamy na ściereczkę i zwijamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy twaróg i dobrze mieszamy mikserem.
  • 4. Rozwijamy ciasto, smarujemy kremem i ponownie zwijamy. Roladę odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Porady

Do masy możemy dodać ulubione owoce pokrojone na drobne kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować