Rolada ze szpinakiem

5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

zdrowo i smacznie na obiad i na kanapki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z łopatki
    1 bułeczka czerstwa
    sól
    pieprz
    1 jajko
    przyprawa do mięsa mielonego
    2 łyżki tartej bułki

    farsz szpinakowy;
    200 g szpinaku mrożonego
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    szczypta majeranku
    szczypta bazylii
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie, wycisnąć ale nie do końca, lepiej żeby trochę wody zostało.
    Dodać jajko i przyprawy, wymieszać dobrze wyrabiając.

    farsz; Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać tłuszcz , wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek, przyrumienić chwilę i dodać szpinak, przyprawić i ciągle mieszając odparować.

    Na folii rozłożyć mięsną masę równomiernie na prostokąt.
    Na mięso równomiernie rozłożyć farsz szpinakowy.
    Przytrzymując brzeg folii zrolować całość i ostrożnie przykryć foremką keksówką uprzednio posmarowaną i posypaną tartą bułką, po czym przy pomocy deseczki szybko odwrócić by rolada znalazła się w formie. Posypać tarą bułką wygładzić i skropić oliwą.
    Piec ok 50- 60 min w temp 200 st

    Podawać z młodymi ziemniaczkami z wody z koperkiem i sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować