Rolada ze schabu z pieczarkami i orzechami

4.49 (201 ocen)

  • 60 min

doskonała na zimno lub na ciepło na Wielkanocny obiad i nie tylko (przepis dostałam od koleżanki-schab bardzo mi smakował)

  • 60 min

Składniki:

  • schab bez kości, 1 kg
    wędzony boczek, ok 200 g
    pieczarki, 25-30 dag
    siekane włoskie orzechy, 100 g
    siekana natka pietruszki, 2-3 łyżki
    kolorowy pieprz roztarty w moździerzu, 2 torebki
    olej, 3-4 łyżki
    masło, 1 łyżka
    sól,pieprz, do smaku
    cebula, 1-2 szt.
    sznurek lub nić, do obwiązania
    folia spożywcza i folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Rolada ze schabu z pieczarkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczony z błon schab naciąć wzdłuż,aby po rozłożeniu powstał prostokąt,

    przykryć mięso kawałkiem folii spożywczej i rozbić tłuczkiem i posolić,

    boczek,cebulę i pieczarki posiekać,

    na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić cebulę, dodać boczek i na końcu pieczarki-przesmażyć

    odparować nadmiar płynu, doprawić solą i pieprzem-wystudzić a następnie wymieszać z orzechami i natką pietruszki,

    rozłożyć farsz równomiernie na płacie schabu, zostawiając 3-4 cm z jednej strony,

    zwinąć roladę i owinąć ją ciasno sznurkiem lub nicią,

    obsmażyć mięso na patelni w pozostałym po smażeniu farszu tłuszczu (w razie potrzeby dolać trochę oleju) z dwóch stron,

    następnie obtoczyć roladę w rozgniecionym kolorowym pieprzu,

    przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć kawałki masła, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 180 stopni C. około 1,5 godziny

Porady

podawać na zimno z chrzanem lub żurawiną albo na ciepło ze śliwkowym sosem : 2 łyżki śliwkowych powideł przesmażyć na maśle,dodać 2-3 łyżki sosu,który powstał podczas pieczenia mięsa,dodać szklankę czerwonego wytrawnego wina,łyżeczkę cukru i szczyptę cynamonu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować