Rolada ze schabu z mielonym mięsem , pieczarkami , kukurydzą i lubczykiem

4 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana rolada doskonale smakuje na zimno i na ciepło . Doskonale sprawdzi się jako wędlina do pieczywa jak i dodatek do ziemniaków. Wykonanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dostępne składniki to dodatkowy plus.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
    500 g mięsa mielonego
    200 g pieczarek
    1/2 cebuli
    2 łyżki masła
    3 łyżki posiekanego lubczyku
    4 - 5 łyżek kukurydzy konserwowej
    2 łyżki bułki tartej
    2 jajka wiejskie
    2 ząbki czosnku
    2 szczypty przyprawy Harissa
    1 łyżka przyprawy do mięs
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo :
    folia aluminiowa
    przyprawa do mięs
    czubryca zielona
    duża blacha
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Rolada Wędliny

Rolada ze schabu z mielonym mięsem , pieczarkami , kukurydzą i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada ze schabu z mięsem mielonym , pieczarkami , kukurydzą i lubczykiem 1. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję pokrojone na cztery części pieczarki , podsmażam , studzę . Do mięsa mielonego dodaję jajka, bułkę tartą , kukurydzę , lubczyk , pieczarki z cebulką , przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiam Harissą , przyprawą do mięs , solą i pieprzem , wyrabiam na jednolitą masę .
  • Rolada ze schabu z mielonym mięsem , pieczarkami , kukurydzą i lubczykiem 2. Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , układam na foli aluminiowej na kształt prostokąta , na schabie układam masę z mięsa mielonego z dodatkami , zwijam w roladę , posypuję przyprawą do mięs , zawijam w folię aluminiową , układam na blasze . Piekę ok . 50 minut w temperaturze 180 stopni , pozostawiam do wystudzenia , roladę rozwijam z folii , posypuję czubrycą , wstawiam do lodówki . To ułatwi krojenie .

Porady

Roladę , jeśli zamierzamy podać na ciepło do obiadu , może rozwinąć , kroić i podawać. Jeśli chcemy roladę podać jako wędlinę do pieczywa dobrze jest schłodzić ją w lodówce. U mnie mielone mięso to łopatka wieprzowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować