Rolada z żyrafy z nadzieniem waniliowo-kosowym i bananem.

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kocham gotować ,prowadzę również blog kulinarny. Ciasto to przygotowywuję dla mojego synka , który z wielką chęcią zjada ciekawie wyglądające potrawy. Jest ono bardzo proste w wykonaniu ;)

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:
    200 gram mąki
    3 łyżki gorącej wody
    150 gram cukru pudru
    łyżka proszku do pieczenia
    6 jaj
    odrobina kakao

    NADZIENIE :
    2 i 1/2 szklanki mleka
    budyń waniliowy
    2 banany
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z żyrafy z nadzieniem waniliowo-kosowym i bananem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE MASY :
    1.Robimy budyń według instrukcji na opakowaniu , lecz dodajemy o pół szklanki mniej mleka.
    2.Blenderujemy banana i mieszamy z gotową masą budyniową.
    3.Dodajemy wiórki kokosowe .
    4.Wylewamy na ciasto i rozprowadzamy.
  • 2. WYKONANIE :
    CIASTO:

    1.Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
    2.Do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier puder.
    3.Następnie mieszamy żółtka z 3 łyżkami wody i POWOLI mieszamy z białkami.
    4.Gdy składniki się połączą dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
    5.Natłuszczoną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Odrobinę ciasta przelewamy do woreczka śniadaniowego, po czym odcinając róg rysujemy kształty na papierze.
    6.Blachę wstawiamy na 1-2 minuty do nagrzanego piekarnika.
    7.Do pozostałego ciasta dodajemy kakao , mieszamy i wylewamy na blachę.
    8.Pieczemy ok 15 minut ( do " suchego " patyczka ).
    9.Przekładamy ciasto na oprószoną cukrem pudrem ścierkę .
    10.Pokrywamy masą i zwijamy.

    Smacznego ;)

Porady

Masy budyniowej nie rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta , lecz omijami boki , gdyż przy zawijaniu mogłaby wypłynąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować