Rolada z truskawkami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem. W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia,przesiać.Dodać budyń i wymieszać. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą.
2. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę ( od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na płasko. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Przełożenie:
Do miski przełożyć serek mascarpone ,dodać 2 łyżki cukru pudru i ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem.
4. W miseczce wymieszać śmietan-fixy z cukrem.Śmietanę przelać do wysokiej miski i wstępnie ubić. Dodać mieszankę suchych składników i ubić na sztywno. Śmietanę stopniowo dodawać do serka i delikatnie ale dobrze wymieszać. Biszkopt rozwinąć i rozsmarować 2/3 kremu.
5. Truskawki umyć,osuszyć i oczyścić z szypułek ( 3 odłożyć do dekoracji). Każdą przekroić na pół. Ułożyć truskawki Ponownie zwinąć biszkopt. Resztą tremu udekorować wierzch rolady. Posypać płatkami czekoladowymi. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze