Rolada z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sezonie truskawkowym nie mogło zabraknąć tej rolady na naszym stole. Pyszna, lekka, z kremem na bazie serka i śmietanki z truskawkami. Polecam:)

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    4 łyżki drobnego cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju rzepakowego
    cukier wanilinowy - 16 g

    Krem:
    250 g serka mielonego trzykrotnie
    200ml śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki cukru
    300g truskawek

    cukier puder do posypania

Rolada z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać cukier, ciągle ubijając i dodawać po jednym żółtku.Dodać przesiane mąki z proszkiem. Wymieszać delikatnie i dodać olej.
    Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wlać na blaszkę, rozprowadzić równomiernie. Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC.
    Czystą lnianą ściereczkę posypać cukrem waniliowym. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Oderwać papier, roladę zwinąć ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku i pozostawić do ostudzenia.
  • 2. Śmietankę ubić, serek zmiksować z cukrem i połączyć ze śmietanką.
    Umyte truskawki pokroić na drobniejsze kawałki.
    Roladę rozwinąć, posmarować kremem, wyłożyć truskawki, zwinąć bez ściereczki.
    Schłodzić w lodówce ok godziny, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Można dodać dowolne owoce: jagody, morele, brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy