Rolada z truskawkami

0 (0 ocen)

Jedna z lepszych rolad jakie ostatnio ja zrobiłam.

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    dodatkowo;
    1/2 litra śmietany 30%
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki cukru pudru
    około 40 dag truskawek
    kilka listków mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-279hcut 1. Całe jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na koniec olej, delikatnie wymieszać. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, równo je rozsmarować na blaszce i piec w temp 180st około 8- 10 minut. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę po wierzchu delikatnie posypać cukrem pudrem i zwinąć razem z papierem w roladę, owinąć ściereczką i odstawić do wystudzenia.
    10 truskawek rozgnieść widelcem lub zmiksować, żelatynę zalać 1/4 szklanki soku truskawkowego i podgrzewając rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i na koniec dodać żelatynę oraz mus truskawkowy, wymieszać i odstawić do zgęstnienia.
    Kiedy krem jest gęsty, ale jeszcze całkiem nie zastygł wyciągamy go z lodówki. Rozwinąć delikatnie ciasto i zdjąć papier, następnie 3/4 kremu rozsmarować na biszkopcie i na jednym dłuższym brzegu ułożyć całe truskawki ( jedna obok drugiej)
  • image-17a823o 2. zawinąć ciasto tak, aby przykryć całe truskawki i teraz rozłożyć kolejny rząd już pokrojonych truskawek i porwanych liści mięty
    , zwinąć do końca roladę i po wierzchu posmarować pozostałym kremem, dowolnie ozdobić.
    Przed podaniem roladę dobrze schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować