Rolada z truskawką

0 (0 ocen)

Pyszna rolada , która ładnie wygląda na świątecznym stole

Składniki:

  • CIASTO :
    - 2 jajka
    - 0,5 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki cukru kryształu
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 5 łyżek maku

    MASA :
    - 1 budyń waniliowy
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 0,5 kostki margaryny ( 125g )
    - 2 szklanki mleka

    PONADTO :
    - 0,5 tabliczki czekolady deserowej
    - truskawki ok. 25 sztuk

Rolada z truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO :
    1. Białka ubić dodawać cukier, ubijając. Dodać żółtka ubijając.
    2. Wsypać mąkę z proszkiem, na końcu mak i wymieszać.
    3. Blaszkę o wymiarze ( 25-40 ) wysmarować tłuszczem.
    4. Wlać ciasto i piec w temp 180c ok 15 minut.
  • 2. MASA :
    1. Budyń ugotować na mleku, odstawić do stygnięcia.
    2. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem , pod koniec dodawać zimny budyń.
  • 3. 3. Roladę po upieczeniu zwinąć w ścierkę na kształt rolady, odatawić do stygnięcia.
  • 4. 4. Rozwinąć zimne ciasto, wyłożyć masę, na krawędź układać truskawki i zwinąć od siebie.
  • 5. 5. Roladę oblać roztopioną na parze wodnej czekoladą, udekorować dowolnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy