Rolada z porem i serem

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.

Polecam przepyszną roladę na Świąteczny stół lub niedzielny obiad dla gości. Idealnie nada się też jako zimna przekąska na przyjęciu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 kg mięsa mielonego ja użyłam wieprzowo - wołowe
    - 1 cebula
    - 3 łyżki bułki tartej
    - 2 jajka
    - sól, pieprz
    - 2 pory - biała część
    - 3 plastry żółtego sera
    - tłuszcz do wysmarowania formy

    - natka pietruszki i koperek do dekoracji

    - folia aluminiowa do przygotowania rolady
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z porem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać bułkę tartą, cebulę pokrojoną w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać. Folię aluminiową rozłożyć na blacie, następnie rozłożyć mięso na około 1 - 1,5 cm.
  • rolada 2. Por pokroić w plasterki i sparzyć na sitku. Zostawić aby ociekł. Następnie rozkładamy na mięsie.
  • rolada 3. Zwijamy roladę z pomocą foli aluminiowej, ale bez foli.
  • 4. Formę (35 cm) smarujemy tłuszczem i przekładamy roladę do formy.
  • rolada 5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 1 godzinę, po tym czasie układamy plastry sera i zapiekamy jeszcze aż ser się rozpuści.
  • rolada 6. Wykładamy roladę, układamy na talerzu i dekorujemy natką pietruszki, a talerz obsypujemy posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować