Rolada z polędwiczki z dyniowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż, ale nie do końca. Następnie rozbić ją na duży prostokąt. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na mięsie (w jednym rzędzie) rozłożyć posiekaną natkę pietruszki i osączoną z zalewy dynię. Całość obłożyć plastrami boczku i zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami lub związać ciasno nićmi kuchennymi.Roladę wstawić na 2-3 godz.do lodówki.
2.Po tym czasie roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem 20 minut w 190 st. W połowie pieczenia odkryć, aby boczek się zrumienił. Przygotować sos: dynię wraz z zalewą zmiksować, dodać posiekaną cebulę, curry, imbir, śmietanę, sól i pieprz do smaku. Całość ponownie zmiksować na gładki sos ( jeśli będzie zbyt gęsty dodać odrobinę zalewy z dyni lub wody). Po upieczeniu roladę pokroić w plastry i podać z sosem dyniowym i ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze