Rolada z polędwiczki z dyniowym oczkiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy polędwiczkę z różnego rodzaju farszami. Tak przygotowana jest krucha i delikatna w smaku, a dynia stanowi świetny dodatek :)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa (500g)
    300 g boczku wędzonego w plastrach
    200 g marynowanej dyni
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    słodka mielona papryka
    sos: 200 g marynowanej dyni wraz z zalewą
    2-3 łyżki gęstej słodkiej śmietany
    pół cebuli
    curry
    imbir
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada z polędwiczki z dyniowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z polędwiczki z dyniowym oczkiem 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż, ale nie do końca. Następnie rozbić ją na duży prostokąt. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na mięsie (w jednym rzędzie) rozłożyć posiekaną natkę pietruszki i osączoną z zalewy dynię. Całość obłożyć plastrami boczku i zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami lub związać ciasno nićmi kuchennymi.Roladę wstawić na 2-3 godz.do lodówki.
  • 2. Po tym czasie roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem 20 minut w 190 st. W połowie pieczenia odkryć, aby boczek się zrumienił. Przygotować sos: dynię wraz z zalewą zmiksować, dodać posiekaną cebulę, curry, imbir, śmietanę, sól i pieprz do smaku. Całość ponownie zmiksować na gładki sos ( jeśli będzie zbyt gęsty dodać odrobinę zalewy z dyni lub wody). Po upieczeniu roladę pokroić w plastry i podać z sosem dyniowym i ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Dynia Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować