Rolada z polędwicy z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Nacinamy mięso wzdłuż nie dokrawając do końca, tak żeby powstał szeroki płat mięsa.
2.Do miseczki wlewamy olej,rozgniatamy czosnek,dodajemy rozmaryn,kolendrę,sól i pieprz. Mieszamy i marynatą polewamy mięso z jednej i drugiej strony. Naczynie z mięsem owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
3.Zamarynowane mięso rozkładamy,na całej powierzchni układamy pokrojone suszone pomidory. Zawijamy roladę i spinamy w kilku miejscach wykałaczkami.
4.Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy polędwicę po kilka minut z obu stron. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego lub brytfanki z przykryciem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy wykałaczki,roladę kroimy w plastry.
5.Podajemy na ciepło z dowolnym sosem lub na zimno jako przekąskę.
Komentarze