Rolada z pianką borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciągle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.Delikatnie wymieszać, tak żeby piana nie opadła.
Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym płaską formę najlepiej o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180c.
Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia
Połowę galaretki rozpuść w 0.5 szklanki wody,poczym przelewam do wąskiego pojemniczka, aby stwardła.
kolejną połowę rozpuść w 0.5 szkl wody i lekko stężniałą dodaj do ubitej śmietanki i jogurtu.Na końcu wsyp borówki lekko zamieszaj.Jeśli jest pianka zbyt leista włóż na chwilkę do lodówki.Gotową masę rozsmaruj,nałóż paseczek galaretki i delikatnie zwiń.Obsmaruj całą roladę udekoruj według uznania.Schłodz w lodówce 60 min.
Komentarze