Rolada z musem jogurtowo-gruszkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszna,lekka jak chmurka rolada z musem jogurtowo-gruszkowym

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    szklanka mąki
    200g cukru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    jedna łyżka octu

    MUS JOGURTOWO-GRUSZKOWY:
    500g dojrzałych gruszek
    1 galaretk agrestowa
    300g jogurtu bardzo gęstego
    2 łyżki żelatyny
    4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z musem jogurtowo-gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Żółtka mieszamy razem z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i wlewamy masę żółtkową. Jeszcze przez chwilę miksujemy i na sam koniec wsypujemy mąkę. Mieszamy już szpatułką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.9-12 minut. Jeszcze gorący wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem. Odrywamy delikatnie papier do pieczenia i razem ze ściereczką zawijamy biszkopt w rulon. Pozostawiamy do wystygnięcia.
    Mus:Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Gruszki kroimy w drobną kostkę i zagotowujemy aż delikatnie się rozpadną i puszczą sok. Jeżeli chcecie możecie dosłodzić mus. Ja miałam bardzo dojrzałe gruszki więc takiej potrzeby dosładzania nie miałam. Do gorącego musu wsypujemy galaretkę,dokładnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu i jeszcze ciepłą wlewamy do jogurtu i na sam koniec wystudzony mus gruszkowy. Wszytko dokładnie miksujemy. Masa szybko sztywnieje. Rozwijamy delikatnie biszkopt i wykładamy nasz mus,ponownie zwijamy i wkładamy do lodówki na ok.3 godz.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować