Rolada z mięsa mielonego z jarmużem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem ziemniaków i surówki.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
    3 małe jajka
    1 szkl bułki tartej
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    8 plasterków sera żółtego
    20 dag jarmużu
    12 plasterków boczku

Rolada z mięsa mielonego z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiamy mięso mielone z jajkami, bułką tartą, czosnkiem, solą i pieprzem. Wykładamy na prostokąt z foli spożywczej i równomiernie rozprowadzamy i spłaszczamy. Na mięsie rozkładamy plasterki żółtego sera.
  • 2. Jarmuż myjemy, odrywamy stwardniałe części. Dusimy do miękkości z odrobiną wody. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Rozprowadzamy na serze.
  • 3. Zwijamy roladę za pomocą folii.
  • 4. Układamy plasterki boczku na foli aluminiowej. Na końcu kładziemy roladę i zawijamy tak aby boczek ciasno okrył roladę. Zawijamy w folię aluminiową, przekładamy roladę do keksówki i pieczemy ok 20 min w 180 st.
  • 5. Rozcinamy folię i pieczemy jeszcze ok 20 min w 200 st aby boczek ładnie się zrumienił. Kroimy na plastry. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy