Rolada z makrelą i warzywami

0 (0 ocen)

Jej zrobienie zajmuje niewiele czasu a podana z surówką śmiało może zastąpić drugie danie.

Składniki:

  • kruche:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół kostki roztopionego masła
    siekany koperek, sól
    dodatkowo:
    500 g warzyw na patelnie
    1 makrela
    2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu
    przyprawa do ryb, czosnek granulowany sól

Rolada z makrelą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa lekko podsmażamy z dodatkiem czosnku i soli. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Makrele obieramy z ości. Dodajemy keczup i przyprawy, robimy pastę.
  • 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Dodajemy masło, żółtka i przyprawy. zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy.
  • 4. Smarujemy pastą makrelową , układamy warzywa. Zwijamy delikatnie w rulon, zawijamy końce. Układamy na blaszce,pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach C.

Porady

Kroimy dopiero gdy rolada wystygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy