Rolada z mąki kukurydzianej z bitą śmietaną i bananem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna rolada i szybka w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 5 szt,
    cukier 6 łyżek,
    mąka kukurydziane 5 czubatych łyżek,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    mleko w proszku 20 g,
    mleko 60 ml,
    olej 50 ml,
    śmietana 30 % 150 ml,
    cukier puder 2 łyżki,
    śmietan fix 1 łyżeczka,
    banan 1 szt,
    sok z cytryny 5 łyżek,
    czekolada gorzka 50 g,
    mleko do polewy 5 łyżek,
    bezy do ozdoby,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada z mąki kukurydzianej z bitą śmietaną i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Wlać mleko i zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać 3 łyżki cukru i ponownie zmiksować. Pianę dodać do przygotowanej wcześniej masy i wymieszać. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczenie ciasto wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w roladę zaczynając od krótszego boku. Śmietanę ubić, dodać cukier puder oraz śmietan fix i ponownie zmiksować. Banana obrać, podzielić na 2 części i skropić sokiem z cytryny. Roladę rozwinąć, rozsmarować bitą śmietanę oraz ułożyć banana. Ciasto zwinąć w roladę, owinąć folią aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą polać roladę i udekorować bezami. Roladę ponownie schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować