Rolada z mąki kukurydzianej z bitą śmietaną i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Wlać mleko i zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać 3 łyżki cukru i ponownie zmiksować. Pianę dodać do przygotowanej wcześniej masy i wymieszać. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczenie ciasto wyłożyć na ściereczkę i zwinąć w roladę zaczynając od krótszego boku. Śmietanę ubić, dodać cukier puder oraz śmietan fix i ponownie zmiksować. Banana obrać, podzielić na 2 części i skropić sokiem z cytryny. Roladę rozwinąć, rozsmarować bitą śmietanę oraz ułożyć banana. Ciasto zwinąć w roladę, owinąć folią aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą polać roladę i udekorować bezami. Roladę ponownie schłodzić.
Komentarze