Rolada z łopatki z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć.
2.Rozciąć ostrym nożem tak, żeby powstał duży cienki płat mięsa.
3.Czosnek drobno posiekać i rozłożyć na mięsie, posypać przyprawami, pieprzem i solą. Zostawić trochę do posypania po wierzchu. Rozłożyć pomidory.
4.Mięso ciasno zwinąć i obwiązać grubą nicią. Po wierzchu posmarować olejem z pomidorów, posypać przyprawami, solą i odrobiną pieprzu.
5.Zawinąć ciasno w folię i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 10 godzin.
6.W grubym ( u mnie żeliwny ) garnku rozgrzać olej /smalec i obsmażyć mięso na złoty kolor. Podlać 1/2 szkl wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 minut. Odkryć i piec jeszcze 10 minut. Kroić dobrze schłodzoną.
Komentarze