Rolada z kurczaka z aromatycznym gruszkowo imbirowym smakiem

0 (0 ocen)

Kurczak w takim aromatycznym wydaniu jest rewelacyjny.Dodatek ziół w połączeniu z gruszkami sprawia,iż mięso nabiera pięknego zapach i dobrego smaku.Warto go przygotować na specjalne świąteczne okazje

Składniki:

  • 1 tuszka sprawiona tuszka kurczaka około 1,80 kg.
    3 udka z kurczaka dodatkowo
    6 moreli suszonych
    2 gruszki świeże twarde

    sól,pieprz,sos sojowy,sok z cytryny,suszony estragon,imbir i gałka muszkatołowa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z kurczaka z aromatycznym gruszkowo imbirowym smakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z kurczaka z aromatycznym gruszkowo imbirowym smakiem 1. Tuszkę kurczaka i udka oczyścić,umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i wyluzować kości.
    Kurczaka naciąć wzdłuż piersi,delikatnie oddzielić mięso od kości,cienkie końcówki skrzydełek odciąć.Udka naciąć od wewnętrznej strony i usunąć kości odcinając samą końcówkę.
  • Rolada z kurczaka z aromatycznym gruszkowo imbirowym smakiem 2. Pozbawioną kości tuszkę natrzeć solą,pieprzem.Wewnętrzną stronę dodatkowo polać dość mocno sosem sojowym,posypać imbirem,zwinąć i odstawić na min.2 godz.do lodówki.
  • Rolada z kurczaka z aromatycznym gruszkowo imbirowym smakiem 3. Z udek zdjąć skórę,wyluzować kości nacinając od wewnętrznej strony,posypać przyprawami,zrolować i razem z tuszką wstawić do lodówki.
  • 4. Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne,umyć pokroić w słupki , skropić sokiem z cytryny,posypać estragonem,gałką muszkatołową i wymieszać.
    Morele pokroić w zapałkę.
  • Rolada z kurczaka z aromatycznym gruszkowo imbirowym smakiem 5. Tuszkę kurczaka rozwinąć,posypać estragonem,gałką muszkatołową.
    Udka rozwinąć,na dwóch ułożyć porcję gruszek,moreli i zwinąć w roladkę.
  • Rolada z kurczaka z aromatycznym gruszkowo imbirowym smakiem 6. Na papierze do pieczenia rozłożyć przyprawioną tuszkę skórką do papieru.Z brzegu od tylnej części tuszki ułożyć dwie roladki z udek.Trzecie nie zwinięte udko rozłożyć w środki rozciętej tuszki.Roladki obłożyć pozostałymi owocami i zwinąć dość ciasno w roladę.Końce papieru związać bawełnianą nicią.
  • 7. Blaszkę do pieczenia wyłożyć również papierem,ułożyć roladę,wlać 1 szk.wody,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 70-80 min podlewając wytworzonym sosem,ewentualnie podlać niewielkimi ilościami gorącej wody.W połowie czasu pieczenia roladę delikatnie odwrócić na drugą stronę,przestudzić .
  • Rolada z kurczaka z aromatycznym gruszkowo imbirowym smakiem 8. Papier usunąć,roladę wyłożyć na ozdobionym półmisku.

Porady

Z pozostałych części kurczaka można ugotować wywar do przygotowania galarety. Część upieczonej rolady pokroić w plastry,ułożyć w głębszym półmisku zalać galaretą i będzie następne danie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować