Rolada z kremem i konfitura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Oddziel żółtka od białek. Żółtka i przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia wymieszaj z ucierana masą . Połącz z pianą ubita z białek.
2. Ciasto rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze. Piecz 15minut w temperaturze 200st. Ciepłe połóż na wilgotną ściereczkę, zroluj. Żelatynę rozpuść w ciepłym soku cytrynowym. Śmietankę ubij z cukrem.
3. Ciasto rozwiń, posmaruj podgrzana konfiturą. Ubitą śmietanę połącz z maślanka i żelatyną. Krem rozsmaruj na warstwie konfitury. Zwiń ciasto, formując roladę. Wstaw do lodówki.
4. Przed podaniem roladę pokrój w grube ukośne plastry. Gotową bita śmietanę przełóż do szprycy. Wyciśnij rozetkę na każdy kawałek ciasta. Udekoruj plasterkami cytryny, owocami.
Komentarze