Rolada z kremem i konfitura

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Taki efektowny i pyszny deser to wspaniale zwieńczenie każdego uroczystego przyjęcia

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    - pól kostki masła lub margaryny
    - 7 łyżek cukru
    - 1 torebka cukru waniliowego
    - 5 jajek
    - 10 łyżek mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia]
    Na krem:
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - sok wyciśnięty z 2 cytryn
    - 7 łyżek cukru
    - 1 szklanka śmietanki kremówki
    - pól szklanki maślanki
    - 1 słoiczek konfitury truskawkowej
    - plasterki cytryny , gotowa bita śmietana i owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Rolada z kremem i konfitura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Oddziel żółtka od białek. Żółtka i przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia wymieszaj z ucierana masą . Połącz z pianą ubita z białek.
    2. Ciasto rozsmaruj na przykrytej pergaminem blasze. Piecz 15minut w temperaturze 200st. Ciepłe połóż na wilgotną ściereczkę, zroluj. Żelatynę rozpuść w ciepłym soku cytrynowym. Śmietankę ubij z cukrem.
    3. Ciasto rozwiń, posmaruj podgrzana konfiturą. Ubitą śmietanę połącz z maślanka i żelatyną. Krem rozsmaruj na warstwie konfitury. Zwiń ciasto, formując roladę. Wstaw do lodówki.
    4. Przed podaniem roladę pokrój w grube ukośne plastry. Gotową bita śmietanę przełóż do szprycy. Wyciśnij rozetkę na każdy kawałek ciasta. Udekoruj plasterkami cytryny, owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować