Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
Rozkroić, tak by powstał duży płat - rozbić dość cienko.
Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć.
2.Kapustę, jeśli jest za kwaśna opłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pokroić drobniej, dodać do grzybów.
Całość smażyć 5 minut, pod koniec smażenia dodać mąkę, rozprowadzoną w odrobinie wody, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz pozostawić do ostygnięcia.
3.Na płacie mięsa układać kapustę, na środku - ułożyć śliwki - zwinąć w roladę. Obwiązać lnianym sznurkiem.
4.Musztardę, olej rzepakowy, tymianek i paprykę - wymieszać. Marynatę posolić.
Gotową marynatą smarować roladę.
Rolad ułożyć w brytfance, przykryć folią do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50-60 minut.
Komentarze