Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz.

Idealna na świąteczny stół

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
    300 g kapusty kiszonej,
    20 szt. śliwek suszonych
    garść suszonych grzybów,
    5 pieczarek
    1 cebula,
    1 łyżka klarowanego masła,
    2 łyżki musztardy chrzanowej,
    1 łyżka tymianku suszonego,
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
    3 łyżki oleju rzepakowego,
    1 łyżka mąki pszennej,
    sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki

Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
    Rozkroić, tak by powstał duży płat - rozbić dość cienko.
    Suszone grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć.
  • 2. Kapustę, jeśli jest za kwaśna opłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pokroić drobniej, dodać do grzybów.
    Całość smażyć 5 minut, pod koniec smażenia dodać mąkę, rozprowadzoną w odrobinie wody, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Farsz pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Na płacie mięsa układać kapustę, na środku - ułożyć śliwki - zwinąć w roladę. Obwiązać lnianym sznurkiem.
  • 4. Musztardę, olej rzepakowy, tymianek i paprykę - wymieszać. Marynatę posolić.
    Gotową marynatą smarować roladę.
    Rolad ułożyć w brytfance, przykryć folią do pieczenia.
    Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować