Rolada z karczku z papryką

0 (0 ocen)

Można podawać na ciepło pokrojoną w grube plastry np. do obiadu lub na zimno w cienkie plasterki np. jako wędlinę.

Składniki:

  • 1- 1,2 kg karczku
    1 papryka czerwona
    Marynata:
    6-7 ząbków czosnku
    4 łyżki wegety
    2 łyżki słodkiej papryki
    1 łyżka pieprzu świeżo zmielonego
    1 łyżkę majeranku
    2 łyżki oleju

Rolada z karczku z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek umyć i rozkroić tak jakbyśmy rozkrajali ślimaka. Będzie można później zwinąć karczek jak np. roladę boczkową. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do miski, dodać pozostałe składniki marynaty i dobrze wymieszać. Natrzeć marynatą cały karczek i pozostawić na dobę w lodówce. Na drugi dzień paprykę umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Karczek rozłożyc na desce, poukładać na nim paprykę i zwinąć w roladę, obwiązać sznurkiem i piec w rękawie przez ok. 1 1/2 godz.

Porady

Paprykę można również upiec w piekarniku i obrać ze skórki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy