Rolada z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami

0 (0 ocen)

Zapraszam na delikatną biszkoptowa roladę z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami.

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę od piekarnika
    5 jajek
    3/4 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    cynamon
    1 łyżka soku z cytryny
    3 lub 4 spore jabłka

    Na ozdobienie ciasta:
    śmietanka 30 % 200 ml + 1 opak śmietan-fixu
    2 łyżki cukru pudru
    1 płaska łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Rolada Desery

Rolada z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
  • image-1g22h1q 2. Na dużej blaszce od piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy nasze jabłka. Obsypujemy cynamonem i zajmujemy się przygotowaniem ciasta.
  • 3. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę utrwalając ją cukrem waniliowym i cukrem. Dodajemy powoli po jednym żółtku i wszystko jeszcze krótka chwile miksujemy.
  • image-1rdevmx 4. Odkładamy mikser i teraz już samą szpatułką mieszamy masę z mąką oraz proszkiem do pieczenia.
    Gotową masa biszkoptową zalewamy nasze jabłka na blaszce. Wyrównujemy wierzch i pieczemy przez około 20 min w 180 stopniach.
  • image-0ihnqai 5. Po wyjęciu z piekarnika upieczone ciasto, przekładam na deskę i ściereczkę (tym razem na papier do pieczenia) oproszoną cukrem pudrem tak aby jabłka znalazły się na górze, ściągam papier i przy pomocy ściereczki (pap. do pieczenia ) zawijam ciasto w roladę.
    Po wystudzeniu ubijam śmietankę z dodatkiem śmietan-fixe, cukru pudru oraz kakao na sztywno. Przy pomocy szprycy robię ozdobne rozetki. Do czasu podania schładzam w lodówce.
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika upieczone ciasto, przekładam na deskę i ściereczkę (tym razem na papier do pieczenia) oproszoną cukrem pudrem tak aby jabłka znalazły się na górze, ściągam papier i przy pomocy ściereczki (pap. do pieczenia ) zawijam ciasto w roladę.
    Po wystudzeniu ubijam śmietankę z dodatkiem śmietan-fixe, cukru pudru oraz kakao na sztywno. Przy pomocy szprycy robię ozdobne rozetki. Do czasu podania schładzam w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować