Rolada z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Taką roladę piekłam pierwszy raz, obawiałam się o jej efekt. Ciasto wyszło super, naprawdę pyszne. Ponadto wykorzystałam jabłka z własnej działki. Idealne ciasto do porannej kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma 43x38 cm
    5 jajek
    Szczypta soli
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    3 łyżeczki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kg jabłek (u mnie papierówki)
    Cynamon
    1 galaretka cytrynowa
    Papier do pieczenia
    3 łyżki bułki tartej
    tłuszcz do formy - mnie masło
    Cukier puder
    Sok z cytryny

Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Blachę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, posypać cynamonem, wysypać równomiernie galaretkę. Jajka wybić posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej wraz z olejem, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać równomiernie na jabłka, wstawić do podgrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciepłe ciasto wyłożyć na posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Delikatnie zdjąć papier, zrolować ciasto w roladę, pozostawić do wystygnięcia. Dowolnie udekorować(u mnie ciasto posypałam cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem i płatkami migdałowymi).

Porady

1.do ciasta można dodać rodzynki.

Komentarze

Podobne przepisy