Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta zaczynamy od jabłek które trzeba obrać i pokroić w większą kostkę, blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim równą warstwę jabłek po nich posypać skórką pomarańczową, rodzynkami oraz cynamonem i cukrem waniliowym.
2.Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypać cukier i dalej ubijać, następnie zmniejszyć obroty robota i miksując dodawać po jednym żółtku, mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z ubitymi jajkami,Przygotowanym ciastem zalać jabłka i równo rozsmarować, blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st i piec z funkcją termoobieg około 30 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika przykryć ściereczką i odwrócić do góry dnem najlepiej przy pomocy drugiej blaszki lub deski, ostrożnie zdjąć papier i przy pomocy ściereczki zwinąć roladę odstawić razem ze ściereczką do wystudzenia.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem choć następnym razem ja poleję je lukrem myślę, ze będzie pasował idealnie.
Komentarze