Rolada z jabłkami

4.5 (194 ocen)

  • 50 min

Rolada last minute. Najszybsze ciasto z jabłkami według przepisu mojej mamy.

  • 50 min

Składniki:

  • • 5 dużych jabłek np. szara reneta
    • 1 cukier wanilowy
    • 1 łyżeczka cynamonu
    Biszkopt
    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżka octu winnego
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z jabłkami 1. • Dużą prostokątną blaszkę 40x25 cm wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
    • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie rozłożyć równo na dno blaszki.,
    • Jabłka posypać cukrem waniliowym i cynamonem.
    • Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po trochu cukru cały czas ubijając.
    • Wbijać po jednym żółtku, mieszając do wchłonięcia się każdego żółtka.
    • Przesianą mąkę wsypać do piany i delikatnie przemieszać łyżką.
    • Biszkopt wylać na jabłka, wygładzić powierzchnię.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez 40 minut.
    • Na upieczonym cieście położyć czystą ściereczkę, na to tacę i odwrócić.
    • Biszkopt zwijać w roladę na gorąco pomagając sobie ściereczką.
    • Po ostudzeniu posypać roladę cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej smakuje zaraz po ostudzeniu, gdy dłużej leży to biszkopt wilgotnieje od jabłek. Nie zmienia to jednak smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować