Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. A dodatek wina sprawia, że smak jest niepowtarzalny.
10 min
Składniki:
kawał piersi indyka (ok.70 dag)
ok. 20 suszonych śliwek
1 cebula
suszony rozmaryn
olej, pieprz, sól, papryka
czerwone wino pół wytrawne lub pół słodkie (ok. pół szklanki)
Rolada z indyka ze śliwkami i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś indyka rozciąć wdłóż, by otrzymać jak największy płat mięsa.
2.Na wąższym brzegu ułożyć rządek śliwek. Zawinąć ten kawałek mięsa, aż nie będzie widać owoców. Ułożyć następny rządek i znów zawinąć. Przy takiej ilości mięsa wychodzą 3-4 rządki.
3.Spiąć mięso wykałaczkami, żeby się nie rozpadło w trakcie pieczenie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego cienką warstwą oleju. Posypać solą, pieprzem, czerwoną papryką słodką i obficie suszonym rozmarynem. Wokół ułożyć plasterki cebuli.
4.Piec ok. 40 minut w 200 stopniach (lub krócej/dłużej - zależy od piekarnika), aż mięso będzie "prawie" gotowe. Wtedy podlać winem i przykryć folią aluminową. Piec jeszcze 15-20 minut.
Porady
Tak przygotowane mięso jest dobre i na ciepło (np. z kremowym sosem) i na zimno (do kanapek czy sałatki).
Komentarze