Rolada z indyka ze śliwkami i winem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. A dodatek wina sprawia, że smak jest niepowtarzalny.

  • 10 min

Składniki:

  • kawał piersi indyka (ok.70 dag)
    ok. 20 suszonych śliwek
    1 cebula
    suszony rozmaryn
    olej, pieprz, sól, papryka
    czerwone wino pół wytrawne lub pół słodkie (ok. pół szklanki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z indyka ze śliwkami i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś indyka rozciąć wdłóż, by otrzymać jak największy płat mięsa.
  • 2. Na wąższym brzegu ułożyć rządek śliwek. Zawinąć ten kawałek mięsa, aż nie będzie widać owoców. Ułożyć następny rządek i znów zawinąć. Przy takiej ilości mięsa wychodzą 3-4 rządki.
  • 3. Spiąć mięso wykałaczkami, żeby się nie rozpadło w trakcie pieczenie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego cienką warstwą oleju. Posypać solą, pieprzem, czerwoną papryką słodką i obficie suszonym rozmarynem. Wokół ułożyć plasterki cebuli.
  • 4. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach (lub krócej/dłużej - zależy od piekarnika), aż mięso będzie "prawie" gotowe. Wtedy podlać winem i przykryć folią aluminową. Piec jeszcze 15-20 minut.

Porady

Tak przygotowane mięso jest dobre i na ciepło (np. z kremowym sosem) i na zimno (do kanapek czy sałatki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Śliwki Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować