Rolada z indyka z kaszą krakowską

0 (0 ocen)

Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z indyka to polecam Wam właśnie taką roladę z kaszą na obiad.

Składniki:

  • 80 dag piersi z indyka

    2 szkl ugotowanej na sypko kaszy krakowskiej (może być inna)

    1 łyżeczka roztartego rozmarynu

    4 łyżki masła

    5-6 suszonych grzybów

    1 łyżka soku z cytryny

    1 cebula

    1/2 łyżeczki suszonego tymianku

    1 jajko

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z indyka z kaszą krakowską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rzyby umyć, zalać przegotowaną wodą, zostawić na noc, następnego dnia ugotować.

    Mięso umyć, naciąć wzdłuż (nie do końca) i ułożyć na desce. Rozbić tłuczkiem, uformować duży prostokąt. Natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać rozmarynem, zostawić na godzinę.

    Ugotowaną kaszę posypać solą i pieprzem, wymieszać. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle, dodać posiekane, ugotowane grzyby, posypać tymiankiem i mieszając, chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z kaszą. Wbić jajko i dokładnie wyrobić farsz.

    Farsz rozsmarować na płacie mięsa, zrolować i obwiązać nicią. Ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, polać stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C. Piec niecałą godzinę skrapiają wywarem z grzybów i polewając wytworzonym sosem. Podawać na zimno lub na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować