Rolada z indyka w czerwonych porzeczkach

0 (0 ocen)

  • 25 min

Idealne mięsko na kanapki, dodatek porzeczek nadaje mięsku naturalnego koloru. Jest bardzo soczyste i sycące.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 udziec z indyka - u mnie 1,2 kg
    1/2 szklanki czerwonej porzeczki
    Przyprawa do kurczaka
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżka oleju
    Rękaw do pieczenia

Rolada z indyka w czerwonych porzeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: z mięsa odebrać kość, opłukać, osuszyć. Natrzeć przyprawą do pieczenia z dodatkiem soli i pieprzu, przełożyć do miski, polać olejem, posypać porzeczkami, odstawić na 2 dni do lodówki. W czasie marynaty mięso przewracać. Następnie mięso zrolować w roladę, osznurować, przełożyć wraz z zalewą do rękawa. Przełożyć do blaszki, wstawić do piekarnik i piec około 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Na 15-20 minut rozciąć rękaw by skórka się lekko zrumieniła. Przed końcem pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie.

Porady

1.do marynaty można dodać suszonego rozmarynu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy