Rolada z indyka

0 (0 ocen)

Wciąż wymyślam co tu zrobić, aby nie kupować wędliny w sklepie. Tym razem wyszła przepyszna wędlinka z indyka.

Składniki:

  • ok 2 kg płat z indyka
    200 g wędzonej słoniny
    200 g chudej wędzonki
    sól
    pieprz
    przyprawa do kurczaka
    słodka papryka w proszku
    3 ząbki czosnku
    Ponad to:
    folia aluminiowa
    biała bawełniana nitka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso namaczamy w solance na 2-3 godziny (solankę przygotowujemy poprzez dodanie 8-10 dag soli na litr wody).
  • 2. Osuszamy mięso i kroimy w poprzek tak, aby uzyskać jak największą powierzchnię mięsa, następnie lekko je rozbijamy.
  • image-2540nqw 3. Mięso posypujemy obficie przyprawami z obu stron, a następnie układamy wędzonkę , wędzoną słoninkę plasterki czosnku i ewentualnie kilka suszonych pomidorków. Ciasno zwijamy mięso.Na górę rolady układamy jeszcze kilka plasterków słoniny.
  • 4. Roladę bardzo ciasno zawijamy folią aluminiową i okręcamy nitką. Pieczemy 2 godziny w 170 st C, dzięki długiemu powolnemu pieczeniu rolada jest wilgotna. Aby pokroić cienkie plasterki rolady musimy poczekać aż całkowicie wystygnie.
    SMACZNEGO!

Porady

Można roladę zrobić z wędzonym boczkiem zamiast słoniny, ale osobiście uważam, że słoninka ma ładniejszy i mocniejszy aromat, którym przechodzi potem cała rolada.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Rolada z indyka- pieczone w rękawie do pieczenia

To może cię zainteresować