Rolada z golonki po litewsku

  • wyświetlono: 1849 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jest to bardzo smaczna rolada, przepis pochodzący z Litwy. Bardzo smaczna jest również tylko parzona, nie wędzona. Pokrojona rolada w cienkie plastry, podana na kromce swojskiego wypieku chleba, posmarowana cieniutko chrzanem, jest po prostu, PYCHA.

logo
  • 1 porcje
  • 3300min
  • Średni

Składniki

golonka wieprzowa tylna 2,1 kg

Przyprawy:

peklosól 36 g - mięso
sól 36 g - skóra
czosnek świeży zgnieciony przez praskę 2 dag
pieprz czarny mielony 5 g (ugnieciony w moździerzu)
ziele angielskie 3 g (ugniecione w moździerzu)
kolendra 3 g (ugnieciona w moździerzu)

Materiały pomocnicze:

gaza 1 opakowanie
rękaw do pieczenia
siatka

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z golonki po litewsku

  • image-1g2ra8f1. Golonkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi, zdejmujemy skórę, wycinamy kość. Mięso kroimy w kostkę o wielkości około 3 cm . Skórę nacieramy dokładnie solą, a mięso peklujemy zgodnie z gramaturą przepisu. Czas peklowania 24 godziny. Po tym czasie wyrabiamy farsz do odpowiedniej kleistości,stopniowo dodając przyprawy. Farszem napełniamy wypłukaną z soli skórę golonki. Następnie zawijamy w gazę i pakujemy do siatki. Robimy wieszak na kij. Wkładamy do lodówki na dobę, aby mięso przeszło przyprawami. Przed wędzeniem roladę wieszamy w pokojowej temperaturze na 12 godzin w celu osuszenia.
  • Rolada z golonki po litewsku2. Wędzenie:

    Wędzimy w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza 3 godziny na zrębkach olcha/buk.
  • Rolada z golonki po litewsku3. Parzenie:

    Przed parzeniem wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy szczelnie z obu stron.Tak przygotowaną roladę wkładamy do wrzącej wody i stopniowo obniżamy temperaturę do 85 stopni Celsjusza, parzymy 4 godz. w temperaturze 85 stopni Celsjusza.
  • Rolada z golonki po litewsku4. Prasowanie i studzenie:

    Po wyjęciu rolady z wody, pozbywamy się rękawa do pieczenia do którego była umieszczona, gorącą roladę w gazie od razu umieszczamy w prasce, ja użyłem praski zrobionej z 2 deseczek i sznurka. Po kilku godzinach jak przestygnie wkładamy do lodówki na 10-12 godzin. Po tym czasie zdejmujemy z rolady siatkę i gazę. Kroimy i konsumujemy.
  • Rolada z golonki po litewsku5. Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzurolada_z_golonki_po_litewsku

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada drobiowa w galarecie z szynkowaru

Dodane przez: bienpyt

Rolada drobiowa w galarecie z szynkowaru

Dla smakoszy wędlin domowych, super...

Rolada ze schabu z kolorowym farszem

Dodane przez: dorota w

Rolada ze schabu z kolorowym farszem

Pyszna rolada ze schabu nadziewana...

Domowa wędlina - golonka wielkanocna

Dodane przez: ewaeu

Wędlina domowa - golonka wielkanocna

Taka golonka dobrze wygląda i dobrze...

GOLONKA FASZEROWANA

Dodane przez: majka190382

GOLONKA FASZEROWANA, NA KANAPKI

Przepyszna goloneczka. Idealna...

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Rolada z boczku na kanapki

Zapraszam na domową wędlinkę z...

rolada

Dodane przez: Mała0801

Rolada z karkówki z mięsem z indyka

Przepyszna rolada na kanapki

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE