Rolada z figami

  • wyświetlono: 42 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Biszkoptowe ciasto, bita śmietana i świeże figi. Naprawdę nie jest to trudne i długie w wykonaniu. Najdłużej się czeka na schłodzenie. Można by powiedzieć rolada z wielką figą w środku :)

KORAL
  • 12 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

Ciasto : 4 jajka
drobny cukier 60 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 60 g
mąka ziemniaczana 40 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Masa : śmietana 30 % 600 ml
cukier puder 4 płaskie łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
śmietan fix 27 g ( 3 opakowania X 9 g )
świeże dojrzałe figi 10-12 sztuk

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z figami

  • rolada z figą1. Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
    Z fig odkrawamy spody i ogonek.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię, proszek do pieczenia, wymieszać.

    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry.
    Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać.
    Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać
    delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
    Przełożyć masę na blachę, wyrównać.

    Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC.
    Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).Z ostygniętego biszkopta zdjąć pergamin.
  • Rolada z figą2. Masa.
    Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
    Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy.
    Ubić na sztywno.
    Ciasto przyciąć na bokach i posmarować masą, zostawiając 1 centymetrowy czysty brzeg.
    Po środku układamy figi jedna przy drugiej.
    Zwijamy roladę tak aby łączenie było na górze i delikatnie docisnąć.
    Zwinąć w czystą ściereczkę ( ja jeszcze owijam taśmą ).
    Schładzamy w lodówce kilka godzin.
    Potem dekorujemy resztą bitej śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bita śmietanafigi

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta z jabłkiem i figami

Dodane przez: ewaeu

Tarta z jabłkiem i figami

Łatwe ciasto do zrobienia. Cieniutki...

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Dodane przez: danusia19671

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Prosta, szybka i do tego smaczna...

Ciasto z orzechów laskowych z figami i miodem

Dodane przez: Nashelly

Ciasto z orzechów laskowych z figami i miodem

Połączyłam w nim jesienne aromaty:...

Odrywane z figami

Dodane przez: adela7

Ciasto odrywane z figami

Ciasto drożdżowe nie musi być nudne...

Leśny mech

Dodane przez: Aleksandra J

Ciasto Leśny mech z figami i malinami z kremem...

Znane i lubiane w wersji z kremem...

Rolada biszkoptowa z galaretką

Dodane przez: danusia19671

Rolada biszkoptowa z galaretką

Pyszna biszkoptowa rolada do kawki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE