ROLADA Z CUKINII I KASZY JAGLANEJ FASZEROWANA RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rolada jest rewelacyjna, delikatna, rozpływa się w ustach. Powstała z kaszy, surowej cukinii i konkretnych w smaku przypraw, a jako farsz wykorzystałam rukolę, i ser pleśniowy.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 duże cukinie
    1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    1 duże jajko
    1 cebula
    6 -7 łyżek płatków owsianych
    1 pełna łyżeczka suszonego majeranku
    1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
    duża szczypta curry
    sól, pieprz do smaku
    Farsz:
    rukola
    ser pleśniowy
    Dodatkowo:
    ketchup lub sos pomidorowy
    tarty żółty ser
    rukola
    bułka tarta
    olej do natłuszczenia blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z cukinii i kaszy jaglanej faszerowana rukolą i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Cukinie obieram ze skórki i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Lekko ją solę, mieszam i odstawiam na 5 minut. Następnie wyciskam dłonią płyn (wylewam go). Do odciśniętej cukinii dodaję ugotowaną kaszę, jajko, płatki owsiane i przyprawy. Mieszam dokładnie, ponownie odstawiam na 5 minut. Jeśli masa jest bardzo rzadka, dodaję jeszcze łyżkę -dwie płatków.
    Płaską blachę wykładam papierem, natłuszczam go olejem i posypuję bułką tartą. Wykładam masę z cukinii i kaszy, wyrównuję powierzchnię. Lekko posypuję całość serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na ok. 30 minut. Zarówno spód jak i góra placka powinna się lekko zarumienić. Wyjmuję blachę z piekarnika i długim nożem podważam placek, by nie przystawał do papieru. Cały placek lekko smaruję ketchupem/sosem pomidorowym, układam sporo świeżej rukoli, a na niej - kawałki sera pleśniowego. Pomagając sobie papierem, na którym leży placek, zwijam całość w roladę. Blachę wykładam nowym kawałkiem papieru, lekko go natłuszcza, układam na środku rukolę (to zapobiegnie przyklejeniu się rolady) i na nią przekładam roladę, starając się by miejsce łączenia było na dole. Smaruję ją z góry ketchupem/sosem pomidorowym, posypuję serem i wstawiam jeszcze na 15 minut do piekarnika, by ser się rozpuścił. Podaję na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować