Rolada z borówkami i syropem buraczanym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min

Uwielbiam borówki , dlatego dziś proponuję cudowną roladę , zabarwioną syropem buraczanym.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt
    mąka pszenna 120 g
    cukier 160 g
    jajka 4 sztuki
    cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
    kakao 1 płaska łyżka

    Masa
    śmietana 30 % 200 g
    borówka amerykańska 60 g
    cukier puder 1/2 łyżeczki
    sok z cytryny 1 łyżka
    syrop buraczany 1-2 łyżki
    śmietan fix 1 na 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Rolada z borówkami i syropem buraczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24qls84 1. Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy cukier waniliowy i partiami wsypujemy mąkę.
    Błaską blaszkę 40/26 cm., smarujemy margaryną , wykładamy papierem do pieczenia.
    Trzy łyżki ciasta łączymy z łyżką kakao i przekładamy do woreczka cukierniczego.
    Posługując się woreczkiem rysujemy dowolny wzór bezpośrednio na papierze do pieczenia .
  • image-197yvyr 2. Następnie powoli i dokładnie wypełniamy blaszkę jasnym ciastem.
    Ciasto pieczemy w 180-190 C przez ok. 10-15 minut.. Biszkopt powiniem być jasny.
    Upieczony biszkopt wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem , zdejmujemy papier i zwijamy ciasto w rulon.
    Chłodną śmietanę lekko ubijamy , dodajemy cukier zmieszany z fixem, dokładnie ubijamy .
    Na koniec dolewamy sok z cytryny , syrop buraczany , ew. dosładzamy i wkładamy borówki.
  • 3. Gdy biszkopt przestygnie , rozwijamy go i napełniamy masą , omijając brzegi .
    Ciasto znowu zwijamy w ściereczkę i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
    Najlepiej roladę zrobić dzień wcześniej.
    Szczerze polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować