Rolada z borówkami i syropem buraczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy cukier waniliowy i partiami wsypujemy mąkę.
Błaską blaszkę 40/26 cm., smarujemy margaryną , wykładamy papierem do pieczenia.
Trzy łyżki ciasta łączymy z łyżką kakao i przekładamy do woreczka cukierniczego.
Posługując się woreczkiem rysujemy dowolny wzór bezpośrednio na papierze do pieczenia .
2.Następnie powoli i dokładnie wypełniamy blaszkę jasnym ciastem.
Ciasto pieczemy w 180-190 C przez ok. 10-15 minut.. Biszkopt powiniem być jasny.
Upieczony biszkopt wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem , zdejmujemy papier i zwijamy ciasto w rulon.
Chłodną śmietanę lekko ubijamy , dodajemy cukier zmieszany z fixem, dokładnie ubijamy .
Na koniec dolewamy sok z cytryny , syrop buraczany , ew. dosładzamy i wkładamy borówki.
3.Gdy biszkopt przestygnie , rozwijamy go i napełniamy masą , omijając brzegi .
Ciasto znowu zwijamy w ściereczkę i odkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Najlepiej roladę zrobić dzień wcześniej.
Szczerze polecam.
Komentarze