Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek kroimy drobno. Z boczku odcinamy skórę. Boczek nacieramy posiekanym czosnkiem, suszoną cebulą, ostrą i słodką papryką mieloną, suszoną natką pietruszki, solą i pieprzem. Przyprawiony boczek odkładamy na noc do lodówki, aby przesiąkł smakiem przykraw.
2.Przygotowujemy farsz mięsny: mięso mielone przyprawiamy z solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy pozostałe dodatki: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Ogórki kroimy w paseczki. Paprykę marynowaną kroimy w paseczki.
3.Płat boczku wyjmujemy z lodówki, układamy na nim kawałki ogórków i podsmażoną cebulę.
4.Następnie wykładamy mięso mielone. Na mięsie układamy paseczki papryki.
5.Całość zwijamy w roladę - robimy to starannie i ciasno. Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C i pieczemy 4 godziny.
Roladę podajemy na ciepło lub na zimno, np. pokrojoną w plasterki i gotową do położenia na kanapki.
Komentarze