Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Rolada z boczku, którą można zjeść na ciepło lub na zimno, np. na kanapki. Jest naprawdę pyszna.

  • 5 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 duży płat surowego boczku ważący 1-1,5 kg
    0,4 kg mięsa mielonego
    1 cebula + olej do smażenia
    4 ogórki kiszone
    kilka kawałków papryki marynowanej
    4 duże ząbki czosnku
    suszona cebula
    suszona natka pietruszki
    sól
    pieprz
    ostra papryka mielona
    słodka papryka mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z boczku z mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie mięsa 1. Czosnek kroimy drobno. Z boczku odcinamy skórę. Boczek nacieramy posiekanym czosnkiem, suszoną cebulą, ostrą i słodką papryką mieloną, suszoną natką pietruszki, solą i pieprzem. Przyprawiony boczek odkładamy na noc do lodówki, aby przesiąkł smakiem przykraw.
  • Przygotowanie farszu 2. Przygotowujemy farsz mięsny: mięso mielone przyprawiamy z solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
    Przygotowujemy pozostałe dodatki: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Ogórki kroimy w paseczki. Paprykę marynowaną kroimy w paseczki.
  • Faszerowanie boczku 3. Płat boczku wyjmujemy z lodówki, układamy na nim kawałki ogórków i podsmażoną cebulę.
  • Faszerowanie boczku - c.d. 4. Następnie wykładamy mięso mielone. Na mięsie układamy paseczki papryki.
  • Zwijanie rolady 5. Całość zwijamy w roladę - robimy to starannie i ciasno. Roladę przekładamy do rękawa do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C i pieczemy 4 godziny.
    Roladę podajemy na ciepło lub na zimno, np. pokrojoną w plasterki i gotową do położenia na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować