Rolada z boczku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rolada sprawdza się jako danie obiadowe a cienko pokrojona to znakomity dodatek do pieczywa

  • 2 godz.

Składniki:

  • boczek surowy kawałek około 1,5 kg
    liść laurowy 3 sztuki

    oraz :

    orzechy włoskie 1 szklanka
    musztarda 2 łyżki
    majeranek 2 łyżki
    sól
    pieprz biały
    oliwa z oliwek 3 łyżki
    sok z cytryny

Rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy musimy bardzo drobno zmielić .Do naczynia przesypać zmielone orzechy ,musztardę , sok z cytryny, dolać oliwę , sól i pieprz ,oraz majeranek , wszystko wymieszać .Boczek posmarować połową nadzienia , i zwinąć ścisło dodatkowo roladę związać bawełnianym sznurkiem, posmarować drugą połową nadzienia,ułożyć listki laurowe, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godziny, następnie nagrzać piekarnik do 180 stopni , piec roladę około 1,5 godziny .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy